Verlengen rijbewijs (in 3 stappen)

Wanneer u 75 jaar of ouder bent geworden zal u elke keer dat u uw rijbewijs wil laten verlengen of opnieuw wil aanvragen, gekeurd moeten worden. Dit is in ieder geval om de 5 jaar. U krijgt ongeveer vier maanden van tevoren bericht van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) dat u uw rijbewijs moet verlengen. Gebruik deze tijd ook en begin spoedig met onderstaande, omdat de verwerking en beoordeling wel vier tot  zes maanden in beslag kan nemen. 

1. Aanvragen Gezondheidsverklaring

Het eerste wat u doet, is het digitaal aanvragen en invullen van uw Gezondheidsverklaring via Mijn CBR met uw DigiD. Op basis van uw ingevulde Gezondheidsverklaring beslist het CBR of er meer dan de algemene keuring gedaan moet worden. In ieder geval volgt een algemene medische keuring. U krijgt dus één of meer formulieren terug van het CBR (via Mijn CBR) met één of meerdere ZD-codes. Dit gebeurt normaal vrij snel, maar kan ook tot soms wel 6 weken duren, afhankelijk wat u heeft aangekruist.

 

Het CBR kan u een papieren versie van de Gezondheidsverklaring (en het keuringsverslag) opsturen als u hierom vraagt, maar hiervoor betaalt u extra en kost meer tijd. Belangrijk is, bij ontvangst van het keuringsverslag, dat er een ZD-code op staat. Alleen op die manier kunnen we het keuringsverslag indienden. Dit is de nieuwe gedigitaliseerde werkwijze van het CBR, die gebruik maakt van het landelijke Zorgdomein (zie ook  ZD - codes)

Logo Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)


2. De medische keuring rijgeschiktheid

Als u het keuringsformulier(en) met ZD - code(s) ontvangen heeft, dan kunt u een afspraak maken met ons. We kunnen snel naar u toekomen, het enige wat u hoeft te doen, is thuis te zijn! Meer informatie over de voorbereiding en de inhoud van de rijbewijskeuring vindt u hier.3. Wat doet u na de rijbewijskeuring?

Eigenlijk doet u niets meer en wacht u rustig af  :-)

  • Als het CBR aanvullende informatie of een onderzoek wil van een medisch specialist, zal u hier bericht van krijgen
  • Het kan ook zijn dat het CBR u uitnodigt voor een rijtest
  • Incidenteel komt het voor dat iemand wordt afgekeurd na de algemene keuring
  • Of als alles in orde is en u dus medisch rijgeschikt bent verklaard, krijgt u bericht (op Mijn CBR) dat u uw rijbewijs kunt ophalen bij de gemeente

 

Logo Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)